Γλώσσα
Χαρακτηρίστηκε σαν μπαλκόνι του Αιγαίου και όχι άδικα αφού από κάθε σημείο της, το βλέμμα χάνεται στο απέραντο γαλάζιο.Βρίσκεται ΒΔ του νησιού και είναι χτισμένη στην καταπράσινη πλαγιά ενός λόφου, με θέα τη Σκιάθο και την Εύβοια.<<Το Ψηλό χωριό>> κατά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και <<η Αμπελόφυτος περιοχή>> κατά τον Αλέξανδρο Μωραιτίδη,είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό και χαρακτηρίζεται για την αρχοντιά και την πλούσια πολιτιστική του δραστηριότητα.
Ο οικισμός φαίνεται πως υπήρξε από τα πανάρχαια χρόνια και πιθανόν να ήταν αποικία των Κρητών της Μινωικής εποχής, γιατί ανακαλύφτηκαν ίχνη προϊστορικής κατοικίας. Η πρώτη ονομασία ήταν Κνώσσα (προς τιμήν της Κνωσού) που με το πέρασμα του χρόνου αλλοιώθηκε και έγινε Γλώσσα. Μια άλλη εκδοχή του ονόματος είναι το γλωσσοειδές σχήμα του κάβου που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή του οικισμού.
Το 1833 γίνεται Δήμος Γλώσσης που περιελάμβανε τα χωριά Πλατάνα, Μαχαλά, Κλήμα και Λουτράκι. Οι κάτοικοι της Γλώσσας ήταν στην πλειοψηφία τους αμπελοκαλλιεργητές, με παραγωγή πολλού και καλού κρασιού. Κάποιοι, ωστόσο, ήταν ναυτικοί και καραβοκύρηδες. Στο Λουτράκι μάλιστα υπήρχε οργανωμένο ναυπηγείο, φυσικά, όχι της ίδιας ακτινοβολίας με το ναυπηγείο της Χώρας
Καλώς ήλθατε στη Γλώσσα!
Πρώτη στάση στην πλατεία της Παναγίας Ελευθερώτριας. Ακριβώς απέναντι βρίσκονται τα σχολεία με το γήπεδο στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στις αρχές Αυγούστου και το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Αφήστε το αμάξι και διαλέξτε ένα από τα δυο καλντερίμια που οδηγούν στον οικισμό.Γραφικά σπίτια, μακεδονικού τύπου,το ένα πλάι στο εριμένουν . Ανηφορίζοντας κάντε μια στάση στο "Λούκι" για να δροσιστείτε από τη βρύση του"Καναλάκι" κι από κει κατευθείαν στην κεντρική πλατεία του χωριού με το πελώριο κυπαρίσσι, γύρω από το οποίο αρκετοί θρύλοι έχουν γραφτεί. Εκεί βρίσκεται κι ο αρχοντικός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, πολιούχου της Γλώσσας που χτίσθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, με το υπέροχο μαρμάρινο τέμπλο,που είναι έργο ενός σπουδαίου Τήνιου καλλιτέχνη μαρμαρογλύπτη, του Γεωργίου Καπαριά και κατασκευάσθηκε το 1897.
Επόμενη στάση ακριβώς πάνω από την πλατεία, στην πινακοθήκη του ναού, που φιλοξενεί 42 εκλεκτούς πίνακες, δωρεά του Αλέξανδρου Σιδέρη. Έργα του πολυβραβευμένου ζωγράφου,κοσμούν μεγάλα μουσεία του εξωτερικού.
Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο . Μια παλαιά οικεία, που αυτόματα θα σας μεταφέρει σε μιαν άλλη εποχή, αφού όλοι οι χώροι είναι αυθεντικοί, διακοσμημένοι με έργα τέχνης, που μαρτυρούν τον πλούτο της λαϊκής παράδοσης του τόπου.
Και η ανάβαση συνεχίζεται μέσα από ''πτήδιες ρούγες'', που μοσχοβολούν ματζουράνα και βασιλικό, αλλά και πεζούλες λουσμένες στον ασβέστη, θα φτάσετε στο Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς ή Ναυτικό Μουσείο για τους γλωσσιώτες αφού εκεί εκτίθενται πλοία όλης της Ελλάδας, από τα Μινωικά χρόνια μέχρι το πρώτο φουγάρο.
Επόμενος σταθμός το "Κοκοσούλι"το ψηλότερο σημείο της Γλώσσας. Εδώ η θέα κόβει την ανάσα!
Κατηφορίζοντας θα συναντήσετε έναν τεράστιο πλάτανο, σήμα κατατεθέν της περιοχής Ρίους με την δεύτερη ξακουστή πηγή του χωριού και συνεχίζοντας θα βρείτε το όμορφο μονοπάτι που οδηγεί στο επίνειο της Γλώσσας, το Λουτράκι.
Λουτράκι
Το Λουτράκι είναι το πρώτο λιμάνι που συναντά ο επισκέπτης,αμέσως μετά τη Σκιάθο. Ακριβώς απέναντι υπάρχουν τα νησάκια Δασά, Στρογγυλό, Κασίδι, Πλαρονήσι και Παξιμάδα. Οφείλει το όνομά του, στην ανεύρεση παλαιών λουτρών στην τοποθεσία που ονομάζεται ‘’ Κατακαλού’’. Στο Λουτράκι, υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας Σεληνούντας, μιας πόλης που σύμφωνα με το θρύλο εξαφανίστηκε μέσα σε μια νύχτα, όταν τεράστια κύματα σκέπασαν την πόλη. Ερείπια της πόλης, υπάρχουν σε κάποια σημεία στην ακτή, στην περιοχή "Γλύστρα"- "Παλιόκαστρο"και όχι μόνο.
Στην ίδια περιοχή υπάρχει ένα ερειπωμένο σπίτι στον τοίχο του οποίου, υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις προχριστιανικών χρόνων. Στην αυλή του σπιτιού υπάρχουν δυο σαρκοφάγοι. Πολλά και σπουδαία ευρήματα έχουν έρθει στο φως ύστερα από ανασκαφές ,όπως το άγαλμα της Αφροδίτης, το δωρικό κιονόκρανο μεγάλων διαστάσεων και αξίας, αλλά και το άγαλμα της Αθηνάς το οποίο βρέθηκε 1865 και φέρει την επιγραφή ‘’ ΚΛΕΑΙΝΕΤΗ ΔΙΟΔΩΡΟΥ ΙΕΡΗΤΕΥΣΑΣΑ ΑΘΗΝΑ’’. Τέλος υπάρχει ένα ψήφισμα προξενιάς που ανάγεται στο 273/2 π.χ και αφορά έναν Πεπαρήθιο πολίτη, ο οποίος κατέστη πρόξενος της πόλης των Δελφών. Ένα κομμάτι του είναι ‘’ ΑΣΥΛΙΑΝ, ΑΤΕΛΕΙΑΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑΛΛΑ ΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ ΠΡΟΞΕΝΟΙΣ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΑΙΣ, ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΑΡΧΙΑΔΑ, ΒΟΛΕΥΟΝΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΙΜ ΑΧΟΥ ΑΙΝΗΣΙΛΑ, ΣΤΡΑΤΩΝΟΣ’’.
Αθέατο ή Μαχαλάς
Ένα από τα ελάχιστα χωριά της Σκοπέλου την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ήταν και ο σημερινός Μαχαλάς.Το έλεγαν Αθέατο γιατί ήταν χτισμένο σε τέτοιο σημείο ώστε να μην είναι ορατό στους πειρατές που έκαναν συχνές επιδρομές. Η επιβεβαίωση οτι ζούσαν Τούρκοι στο νησί είναι το μεγαλόπρεπο χαρέμι που έχει μείνει ακόμα ζωντανό.
Περπατώντας στο γραφικό πλακόστρωτο δρομάκι που ενώνει τη Γλώσσα με το Μαχαλά, νιώθεις πως κάποτε ήταν πυκνοκατοικημένος και έσφυζε από ζωή. Εκεί είναι και το παλιό μονοπάτι, που κατηφορίζει στο Πουρί και στη συνέχεια καταλήγει στο Κάτω Χωριό, το Κάτω Κλήμα. Ένα μονοπάτι που είναι συνδεδεμένο με θρύλους για θηρία και ξωτικά.
Φάρος Γουρούνι
Απέχει 10 χιλιόμετρα από τη Γλώσσα στο ακρωτήρι Γουρούνι και βρίσκεται απέναντι από τη Σκιάθο. Χτίστηκε το 1889 από το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τη χρονολογία που υπάρχει στο φωτιστικό μηχάνημα. .
Αρχικά ο φάρος λειτούργησε με φωτιστική ύλη το πετρέλαιο, ενώ στα χρόνια της Κατοχής παρέμεινε σβηστός. Επαναλειτούργησε το 1944 και το 1984 ηλεκτροδοτήθηκε και συνέχισε να λειτουργεί ως επιτηρούμενος μέχρι το 1989 που αυτοματοποιήθηκε. Το 1996 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Μονή Ταξιαρχών
Απέχει μόλις 2,5 χιλιόμετρα από τη Γλώσσα. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα μνημεία μεταβυζαντινής εποχής, των Βορείων Σποράδων. Ιδρύθηκε το 1672, ενώ στο προαύλιο διατηρούνται υπολείμματα παλαιοχριστιανικού ναού του 672 μ.χ. Η Ιερά Μονή Ταξιαρχών Γλώσσας αποτελεί σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία.
Άγιος Ιωάννης (Καστρί)
Μόλις 7χλμ ανατολικά της Γλώσσας, στέκει επιβλητικός μέσ' τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου, ο βράχος του Αη-Γιάννη με τα 106 σκαλοπάτια. Στην κορυφή του, είναι χτισμένο το γραφικό εκκλησάκι, στο οποίο το 2007 έγιναν τα γυρίσματα της γνωστής χολιγουντιανής ταινίας ''Mama Mia''.Σύμφωνα με την παράδοση, ένας ψαράς, έβλεπε κάθε βράδυ στην κορυφή του βράχου μια λάμψη. Όσο κι αν του προκαλούσε την περιέργεια, δεν έπαιρνε την απόφαση να ανέβει, γιατί ο βράχος ήταν ψηλός και απόκρημνος. Ώσπου ένα βράδυ, είδε μια γυναίκα στον ύπνο του η οποία του αποκάλυψε πως στην κορυφή, υπάρχει μια εικόνα. Χωρίς δεύτερη σκέψη, πήρε την απόφαση κι ανέβηκε στην κορυφή του βράχου. Εκεί τον περίμενε η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Αυτή την εικόνα, οι κάτοικοι της Γλώσσας αποφάσισαν να την τοποθετήσουν στο παρεκκλήσι της Παναγίας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Όμως με μεγάλη έκπληξη ανακάλυψαν, πως η εικόνα την άλλη μέρα δεν ήταν στη θέση της και το ίδιο βράδυ η λάμψη στην κορυφή του βράχου ξαναεμφανίστηκε. Όλοι κατάλαβαν πως κάτι θαυμαστό συμβαίνει και πράγματι, όταν ανέβηκαν βρήκαν την εικόνα επάνω στο βράχο. Την κατέβασαν και την τοποθέτησαν ξανά στο εκκλησάκι της Παναγίας, όμως η εικόνα εξαφανίστηκε ξανά! Έτσι πάρθηκε η απόφαση να χτίσουν την εκκλησία επάνω στο βράχο. Ο Αη-Γιάννης είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία της Σκοπέλου που πραγματικά μαγεύει κάθε επισκέπτη!